lördag 1 mars 2014

Marshmallow fondant aka. "MMF"


(More pictures to come)


So I have had a few people ask which fondant i use. I am sure there are plenty of sugarpaste's out there that are great, but the number one question I get when I arrive at a party is "is that sugarpaste?" with a worried look. I then explain to them that it isn't. I make my own cover called marshmallow fondant, or MMF for short. I also explain that it tastes a LOT better than sugarpaste. I get a few doubting glances until the cake has been cut and passed out. I will then get those same doubting people come up to me and agree with me 100%... Marshmallow fondant tastes 10x better than sugarpaste (store bought fondant).


( Så jag har haft en del frågor om vilken sockerpasta jag använder då jag täcker mina tårtor. Jag är säker på att det finns bra sockerpasta där ute som inte jag testat, men den fråga som folk ställer mig mest då jag anländer till en fest med en tårta är "är det där sån där sockerpasta" med ett oroat uttryck.Jag förklarar att det inte är det. Jag gör min egen pasta som heter Marshmallow fondant, eller MMF som förkortning. Jag förklarar även att det smakar MYCKET bättre än sockerpaste. Jag får några tvivlande blickar tills de får smaka på tårtan och då kommer samma gäster upp till mig för att hålla med mig till 100%... Marshmallow fondant smakar 10x bättre än sugarpaste.)

To make this you should really have a tabletop mixer with a dough attachment, like a Kitchenaid or like in my case a bright orange 50 year old Kenwood (they don't build them like they used to) that I got from a charity shop for 100 Swedish kr/ 10 British pounds or approximately 14-15 US dollars. 

(För att göra Marshmallowfondant borde du ha någon typ av köksmaskin med degkrok, som en Kitchenaid eller som i mitt fall en knallorange 50 årig Kenwood som jag köpt på Myrorna för 100 spänn. De bygger dem inte som de gjorde förrut.)


MARSHMALLOWFONDANT - MMF

Ingredients:

450 g Marshmallows
1 kg Icing sugar (Florsocker)
50 g Coconut fat (Kokosfett)
3 Tbsp Water (Vatten)


Add the coconut fat at room temperature or slightly warmer (it needs to be soft to avoid clumps of it in the final product) to the mixing bowl attached to the mixer. Then sift 900 g of the icing sugar a few times to make sure it is clump-free. Add the icing sugar to the same mixing bowl. Then put the marshmallows in a larger glass bowl. add the water to the marshmallows and stir. Put the glass bowl in the microwave for about 1 min to soften, then stir. Put the marshmallows back in for another min and stir again. Repeat this until the marshmallows are completely melted and you can mix it so the water gets incorporated. At this point you can mix in some food coloring if you want your fondant a specific color. After you have mixed in the color I would put it back in the microwave for 10 seconds or so just to make sure it's warm enough to melt the coconut fat.

At this point you add your marshmallow mixture to the mixing bowl and with a dough hook you start the machine. I don't have a cover to prevent the dust from escaping so I take a clean kitchen towl and hold it around the top (just a tip). Let it run for a good long while, pausing it to scrape anything trying to escape. I usually run it for at least 5-10 min total. Then sift out a thick layer of the remaining icing sugar on a clean tabletop and pour your fondant onto it. This is when you start kneading. I say "start" because it takes a bit of kneading to make sure there is no air bubbles or pockets of icing sugar. It's like kneading a bread-dough if you have ever done that. It's that sort of motion. If it gets sticky I dust with a bit of the tabletop icing sugar. I also have a dough-scraper at hand, just in case something gets stuck on the tabletop. Once you have kneaded for a looooong time, you wrap it in clingfilm and let it rest overnight. This is to make sure any small pockets of icing sugar have time to dissolve. In room temperature this Fondant will keep for about 2 weeks and for much longer in the fridge or freezer. I usually make a double batch while I'm at it.


(Klicka i kokosfettet i maskinbunken. Kokosfettet ska vara rumstempererat eller i alla fall mjukt så att det inte blir klumpar i slutprodukten. Sila sedan 900 g av florsockret några gånger för att undvika klumpar. Häll även florsckret i maskinbunken. I en större glasskål blandar du marshmallows och vatten och så värmer du blandningen i mikron i ca 1 min. Sedan tar du ut och rör om. In med den igen i 1 minut till och så rör du om igen. Detta upprepas tills de är helt smälta och du kan blanda i vattnet. Om du vill färga din Fondant lätt så har du nu i lite pastafärg och rör om. Jag brukar sedan ha in den i ytterligare 10 sekunder för att se till att den inte kylt ner för mycket. Blandningen måste kunna smälta kokosfettet. 

Nu Blandar du i marshmallowsblandningen i maskinbunken med degkrok och startar den. Jag har inget lock för att skydda mot stänk så jag brukar ta en ren kökshandduk och håller runt (bara ett tips). Låt maskinen gå ett tag totalt 5-10 minuter. Jag brukar pausa för att skrapa ner allt som försöker fly. Sedan silar du ut resten av florsockret på en ren köksyta, och häller ut din fondant på det sockrade området. Nu börjar du knåda... och du kommer nog knåda ett tag. Detta gör du för att se till att du får bort alla luft- och florsockerfickor. Om du någonsin knådat en bröddeg så är det lite den rörelsen. Blir det kladdigt har du på lite av florsockret från bänken. Jag brukar även ha en degskrapa till hands för att skrapa upp eventuellt kladd från bänken också. Innan Marshmallowfondanten ska användas behöver den helst vila i rumstemperatur över natten. Detta är så att om det finns några fickor av florsocker kvar har de tid att smälta. I rumstemperatur håller den isg i 2 veckor och ännu längre i kylen eller i frysen (har alldrig testat hur långt eftersom jag använt den för snabbt). )


ENJOY.
-J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar