tisdag 28 januari 2014

Salted Dulce de Leche (from scratch)


SALTED DULCE DE LECHE 
(from scratch)
-Easily the best dulce de leche I have ever had


2-3 hours to make, so plan ahead!

1 liter full-fat milk
3-3 1/2 dl Sugar
1 vanilla bean split open and scraped
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt



Add first 3 ingredients(including vanilla pod) to a tall saucepan and bring to a simmer. Once the sugar has dissolved add baking soda and salt and stir. Reduce heat to low to keep the mixture at a small simmer. Stir occasionally or it can simmer over.

 Once the mixture starts to brown (maybe after an hour) remove the pod. Continue to cook. When it starts to thicken use a spoon to taste it, at this point I usually add some extra salt as I like it with a bit of a punch, but it is completely up to you and your tastebuds. Continue to cook till reduced, and thickened to a pudding consistency. It will also have a caramel color, quite dark. It will get thicker once cooled, but I usually pull a spoon through and if doesn't immediately close back up again it's good(hope you get what I'm saying).

Pour into a jar to cool.

Recommended usage: cake filling, with ice-cream, banoffee pie... possibilities are endless!




ENJOY!
J.





1 kommentar:

  1. 1 liter (röd) mjölk
    3-3 1/2 dl socker
    1 vanlijstång (öppnad och skrapad)
    1/2 tsp bikarbonat
    1/2 tsp salt

    Ha i de tre första sakerna på listan i en hög kastrull(kan koka över) ha även i stången. Sätt på medium värme tills det börjar sjuda, sen drar du ner till låg värme. När sockret har smält helt har du i salt och bikarbonat och rör om. När blandningen börjat få färg(efter någon timma) tar du ur stången. Fortsätt sjuda. är den börjar tjockna brukar jag smaka av. Jag är saltoman och vill gärna ha lite extra salt äv vad jag beskrivit i receptet, men det är up till var och en och deras smaklökar ! Fortsätt sjuda tills den blivit ganska tjock. Brukar tycka att det känns lite puddingaktig. Den får en ganska mörk karamell färg. Sen brukar jag dra igenom en sked och om det inte "stänger igen" bakom skeden på momangen brukar den vara klar. Sen beror det ju på vad du vill ha den till. Lite lösare om du vill ha den sonen sås. men som fyllning till tårta är det bäst att ha den lite fastare. Den blir även fastare när den svalnat. Lycka till!!

    SvaraRadera